Ce ne facem cu campaniile de Facebook in 2023?

Mai tinem canalul activ, nu il mai tinem? Ne face sa pierdem bani si timp fara rezultate sau chiar ne putem baza pe el ca fiind un canal demn de integrat in mixul de marketing?

Acum cativa ani, atunci cand in digital marketing erau prezente mai putine branduri decat in prezent iar platforma Meta era mai putin populara, puteam sa discutam despre un canal dedicat performance marketingului. Cu targetarile potrivite, ad-urile bine alese, tipurile de obiective corect selectate, puteam obtine un profit in majoritatea business-urilor, creand campanii platite.

Intre timp, odata cu cresterea concurentei, odata cu dorinta de extindere a celor de la conducerea Meta, algoritmii de afisare ai reclamelor s-au modificat substantial, ducandu-ne foarte mult in zona supeioara a canalului de vanzare si anume in zona de Awareness si Consideration.

Asta nu inseamna, insa, ca partea de jos a canalului de vanzare (conversions) este de neglijat. Numai ca ar trebui sa ne ajustam asteptarile si sa luam in considerare faptul ca, poate, business-ul nostru, conform modului de functionare al algoritmului din prezent, nu este potrivit pentru a primi profit direct din platformele de socializare. Ce am face, insa, fara ele, pe termen lung?

Exista business-uri care au ROAS mare in Facebook sau care sunt profitabile la un ROAS de 2 sau 3. Perfect adevarat, insa nu toate business-urile se incadreaza in acest tipar.

Imagine canal de vanzare

Ce am pierde daca nu am face Social Media si Facebook / Tiktok / Instagram Ads?

Am pierde:

1. Awareness pentru brandul nostru. Ar fi mai putini cei care stiu ca existam.
2. Engagement ieftin – costurile per engagement in platformele de socializare este mic iar engagementul este o marca a faptului ca ai fost vazut si apreciat (sau nu) de catre potentialii tai clienti
3. Trafic relevant ieftin, interesat de produsele noastre pe care am putea sa il remarketam ulterior ca sa obtinem conversii
4. Un mod de a ne crea o relatie cu clientii, cu potentialii clienti si cu cei care sunt interesati in mod direct de produsele noastre. Renuntam, practic, la atuu-ul nr 1 al platformelor de socializare: acela de a ne ajuta sa cream o relatie de incredere si apropiere cu clientul.
5. Vanzari imediate si vanzari pe termen lung.

Platformele de socializare poate nu ne aduc un ROAS si profit mare din primele luni, insa in mod sigur ne ajuta sa fim vizibili, sa fim langa clientii nostri, sa ne manifestam ca business si sa ne punem in mod creativ in valoare atuu-urile.

In plus, un business care nu are un aport consistent de useri noi in site, un business care nu investeste in a-si tine clientii si potentialii clienti aproape, are sanse mici de reusita pe termen lung. Pe termen scurt, poate fi bine, insa daca ne dorim un business sustenabil si care sa dureze peste ani, fara Social Media, ar putea fi complicat spre imposibil.

Ca sa puteti avea o imagine de ansamblu si sa intelegeti exact importanta platformelor de Social Media in mixul de marketing, va invitam la urmatorul curs de Social Media si Facebook Ads!