
Cum s-au lansat gigantii online – 1. Amazon
Aceasta serie de articole despre lansarea gigantilor online, isi propune ca prin analiza inceputurilor unora din cele mai cunoscute si profitabile site-uri si a actiunilor luate de antreprenorii din spatele lor, sa ofere idei despre cum isi poate imbuntati un marketer promovarea pentru proiectele de care se ocupa.
Amazon – Jeff Bezos
Ochii pe trenduri
Bezos a devenit interesat de ideea unui site la 30 de ani, in primavara lui 1994, cand a vazut ca internetul avea o crestere de 2300%. Viziunea lui era atunci pentru un magazin online in care sa se vanda orice, desi la acel moment comertul pe internet era inca ilegal.
Unelte pe care le poti folosi azi pentru a vedea ce cautari online au cresteri surprinzatoare:
Google Trends, Google Correlate Draw.

Construieste ceva dorit
Bezos alege cartile ca si nisa cu oportunitate, Amazon ca nume, dupa cel mai mare fluviu din lume, si urmeaza un curs de 3 zile de vanzare de carti.
Angajeaza programatori, selectia buna atragand persoane care se asociaza si investesc in site.
Iata un anunt de angajare, postat de Jeff Bezos in 1994:

Programatorii construiesc site-ul, folosind in principal softuri open source iar Bezos invita cateva sute de cunostinte sa il testeze, dupa ce ii pune sa semneze in prealabil o declaratie de confidentialitate. Corecteaza erorile si il lanseaza.
Ajuta-te de competitie
Site-ul se lanseaza in iulie 1995.

Pentru comparatie, in 2016 arata asa:

Desi internetul era la inceput, statisticile indica ca erau deja in jur de 18-19 milioane de persoane online – cam la fel ca populatia Romaniei, si peste 25.000 de site-uri.
Existau deja librarii online, dar asta nu l-a descurajat, a comandat carti si a urmarit cu atentie intreg procesul de cautare si achizitie, pentru a vedea unde poate sa vina cu idei mai bune.
Mai mult, oamenii erau obisnuiti sa isi cumpere cartile de la librarii cu locatii fizice, dar a profitat de asta pentru a isi face reclama stradala chiar in dreptul lor.
Promoveaza si vinde
Bezos a prezentat Amazon ca “cea mai mare librarie de pe Pamant”, desi avea peste 1 milion de carti doar in baza de date, si fiecare carte era comandata doar cand un client plasa o comanda. Ca numar de carti disponibile fizic in librarie, Amazon era chiar printre cele mai mici.
Metoda de promvoare insa a functionat si in 6 luni compania a ajuns de la 5-6 carti vandute pe zi in primele zile de la lansare, la cateva mii de comenzi pe zi, dupa ce a captat atentia unuia dintre fondatorii Yahoo, care l-a promovat pe site-ul lui in sectiunea What’s new.
Vazand avantajul promovarii, Bezos a angajat un publicist. Iata aici un advertorial si un comunicat de presa din 1995 care promovau site-ul.


Inoveaza si investeste
Dupa un an, librariile mari ca Barnes & Noble si-au lansat propriile site-uri, dar Amazon a tinut piept cu, concurenta, continuand cu inovatii precum comanda fara a iti face cont sau printr-un singur click, caracteristici interactive ca posibilitatea adaugarii de recenzii, de a hotari finalul unei carti printr-un concurs, si alte asemenea lucruri ce au facut din Amazon mai mult decat un magazin, o retea de socializare a iubitorilor de carti.
Ca metode de promovare online Amazon este celebru pentru programul de afiliere (lansat inca din 1996), SEO, email marketing, si reclamele Google AdWords, uneori cu un continut automat amuzant.

Unul din celelalte site-uri in care Jeff Bezos investeste este Google. Despre lansarea acestuia in urmatorul articol din seria Cum s-au lansat gigantii online. Aboneaza-te la newsletterul Rezistenta Online pentru a primi linkul spre viitoarele articole.