Cum s-au lansat gigantii online – 2. Google

Aceasta serie de articole despre lansarea gigantilor online, isi propune ca prin analiza inceputurilor unora din cele mai cunoscute si profitabile site-uri si a actiunilor luate de antreprenorii din spatele lor, sa ofere idei despre cum isi poate imbuntati un marketer promovarea pentru proiectele de care se ocupa.

Google – Larry Page si Sergey Brin

Considera imposibilul o provocare

Totul a inceput cu o idee pe care Larry Page a avut-o intr-o noapte din 1996, la 23 de ani: cum ar fi daca ar putea descarca tot internetul pe calculatorul lui.

Nu a avut inspiratia sa o noteze dar din fericire nici nu a uitat-o, iar ulterior a impartasit-o colegului lui de la Stanford, Sergey Brin, si impreuna au inceput sa lucreze la cum s-ar putea indeplini.

Desi foarte tineri, pasiunea celor doi pentru calculatoare incepuse cu multa vreme in urma, pentru Larry chiar de la 6 ani, care a invatat programare pe calculator de la mama lui, profesoara in acest domeniu.

Trebuie sa incepi de undeva

Inainte de pagina alba cu literele colorate Google si casuta de cautare pe care o cunoastem cu totii acum, au existat mai intai versiuni demo de design si de nume pentru proiectul lor.

Asa arata acesta in 1996, pe vremea cand se numea BackRub:

Si asa arata in toamna 1997, cu ceva timp inainte de lansare, cand numele fusese deja schimbat in Google:

Gandeste pe termen lung

Proiectul a prins contur in 1997 ca un motor de cautare, diferit de celelalte care existau la acea vreme prin faptul ca isi propunea sa indexeze la scara larga paginile de pe internet si reusea sa returneze rezultate mai bune, multumita algoritmului care identifica paginile populare despre subiectele interogate.

S-au concentrat pe aceste aspecte deoarece, gandind pe termen lung, si-au dat seama ca in ritmul de crestere al internetului, in anul 2000 pe internet urmau sa fie peste un miliard de pagini web online pe care un motor de cautare trebuia sa le aiba in vedere pentru a returna rezultate, si acesta reprezenta doar inceputul.

Un alt lucru important pe care l-au realizat a fost ca limitarile lor tineau de echipamente asa ca au inceput sa caute tot felul de solutii. “Imprumutau” calculatoare abandonate sau recent sosite in facultate, sperand sa nu le duca nimeni lipsa, si fiindca au descoperit ca era mai ieftin sa cumpere echipamente fara carcasa, le luau asa si improvizau carcase pentru serverele Google din constructii LEGO si geamuri.

Ofera cea mai buna experienta

Google a fost lansat intern in 1997 la adresa http://google.stanford.edu/ si a fost facut initial public doar studentilor si celorlalti membrii a facultatii, profesori si administratori. Din lipsa de fonduri a avut un design simplu, cu un logo creat cu GIMP de Sergey, care insa a atras prin contrastul cu celelalte site-uri incarcate de la acea vreme.

Pentru comparatie, iata mai jos designul unui alt motor de cautare considerat cel mai bun la acea vreme, AltaVista. Faptul ca Google parea ca nu incearca sa vanda nimic, nici prin bannere, nici prin alte tipuri de anunturi publicitare, a fost unul din atuurile ce au atras utilizatorii.


Comunica si promoveaza prin email marketing

Din punct de vedere al promovarii si al construirii unui brand, se observa casuta de abonare la newsletter, pe care Google o afisa in partea de jos.

Cei inscrisi in lista de abonati primeau informatii despre noile functii si imbunatatiri aduse motorului, si erau incurajati sa trimita comentariile lor legate de functionarea site-ului.

Aici o parte din primul newsletter transmis de Google:

Aparitii in publicatii online

Primele mentiuni despre Google au aparut pe ceva ce azi am numi bloguri sau reviste influente de nisa, ce prezentau noutati din lumea internetului si tehnologiei, si ai caror cititori, care aveau la randul lor site-uri, au dus stirea mai departe.

Prima mare publicatie care i-a mentionat a fost PC Magazine, care a adaugat Google in topul celor 100 de site-uri din 1998. Au continuat sa atraga interesul publicatiilor prin functiile oferite, prin programul de afiliere care platea detinatorii de site-uri pentru cautarile pe care le aduceau,

si alte lucruri care au atras atentia presei, precum fondurile mari primite de la investitori (vezi aici primul comunicat de presa Google), lansarea Google in mai multe limbi, serviciile oferite angajatiilor Google, ca cele trei mese pe zi gatite de un bucatar de 5 stele, si Google Doodles, desenele ce transforma logoul Google pentru a marca diferite ocazii.

Deleaga pentru a atinge un alt nivel

Dupa angajarea lui Eric Schmidt ca si CEO, Google a reusit sa ajunga la inca aproximativ 40 de milioane de utilizatori, prin incheierea unui parteneriat cu AOL.

Cu cat mai multe persoane il utilizau pentru cautari, cu atat Google incepe sa devina un sinonim pentru cautare. Expresia “googled” a aparut pentru prima oara la televizor in 2001, in serialul Buffy, anul din care Google a devenit cu adevarat profitabil.

De atunci si pana azi au trecut 15 ani in care Google si-a consolidat pozitia de motor de cautare lider, si-a extins foarte mult serviciile si a facut numeroase achizitii, pe care le gasiti mentionate pe pagina cu istoricul companiei Google.

Desi au fost aproape de crearea unei retele sociale de succes atat cu Orkut cat si cu Google+, cei doi antreprenori din spatele Google nu au reusit insa sa creeze ceva mai popular ca Facebook. Despre lansarea acestuia in urmatorul articol din seria Cum s-au lansat gigantii online.

Aboneaza-te la newsletterul Make It Academy pentru a primi linkul spre viitoarele articole, iar daca ai pierdut primul articol din serie, despre lansarea Amazon, il gasesti aici.