Totul despre marketing digital

Digital Marketing – Ce este si cum functioneaza

Marketingul a constat dintotdeauna in a gasi modalitati de a ajunge la audienta ta in locul si la momentul potrivit, iar in zilele noastre, acest lucru inseamna ca trebuie sa ajungi la oameni acolo unde isi petrec cea mai mare parte din timp: online.

Daca marketingul s-a dezvoltat ca o disciplina importanta in anii 1960 si 1970, digital marketing a aparut odata cu mediul digital in anii 1990, si a devenit din ce in ce mai popular cu timpul, termenul fiind in continuare in crestere in cautarile online.

Un studiu convinceandconvert.com din 2019 arata ca 66% din respondenti foloseau deja cautarile online ca modalitate principala pentru a gasi informatii despre produsele sau serviciile pe care intentionau sa le cumpere.

Consumatorii se asteapta si se bazeaza deci pe existenta unui site sau cel putin pe o prezenta in social media a companiilor pentru a descoperi azi produsele sau serviciile de care sunt interesati. Astfel, la momentul actual, un plan de marketing digital este esential pentru vizibilitatea si cresterea unui brand si a unei afaceri.

 

Ce inseamna digital marketing?

Digital marketing inseamna orice forma de publicitate sau promovare pe internet in scopul de a ajunge la consumatori. Numit si marketing online, sau marketing digital, acest tip de marketing cuprinde toate strategiile de promovare care se desfasoara in mediul online, prin diverse canale digitale precum motoarele de cautare ca Google, platformele sociale ca Facebook, email, aplicatii mobile, si site-uri care sunt accesate de o audienta tinta sau de una cat mai larga, in functie de obiectivul de marketing.

Principiile de baza ale marketingului sunt aceleasi, indiferent de canalul utilizat. In esenta, marketingul se bazeaza pe identificarea si intelegerea nevoilor si dorintelor clientilor si apoi crearea, livrarea si promovarea produselor si serviciilor care sa satisfaca aceste nevoi si dorinte.

Companiile combina adesea tehnici de marketing traditional si digital in activitatile lor, iar marketingul digital implica unele dintre aceleasi principii ca si marketingul traditional:

  • Segmentarea pietei si identificarea publicului-tinta
  • Crearea valorii pentru client prin produse si servicii
  • Promovarea si comunicarea valorii produselor si serviciilor
  • Crearea si mentinerea relatiilor cu clientii
  • Monitorizarea si masurarea performantei marketingului
  • Optimizarea prin ajustari si imbunatatiri.

Strategiile de marketing digital, specifice mediului online, sunt SEM (Search Engine Marketing), SEO (Search Engine Optimisation), ASO (App Search Optimisation), PPC (Pay Per Click), SMM (Social Media Marketing), Email Marketing, Remarketing, Affiliate Marketing, AI Marketing, CPA Marketing, si altele despre care vom discuta in continuare.

 

Care sunt avantajele marketingului digital?

Marketingul digital este adesea mentionat ca fiind mai ieftin si mai masurabil decat publicitatea traditionala. Prin marketing digital poti sa ajungi tintit la potentialii clienti care au indeplinit anumite actiuni pe site-ul tau sau online, au mai interactionat cu brandul tau si sunt mai dispusi sa cumpere produsul sau serviciul tau. Le poti transmite astfel mesajul potrivit la momentul potrivit, transformandu-i mai usor in clienti.

Marketingul digital iti permite sa masori rezultatele pentru aproape orice aspect al eforturilor tale de marketing, si sa le vezi in timp real. Poti masura afisari, click-uri, apeluri, inscrieri, vanzari si alte tipuri de conversii, reactii, distribuiri, timpul petrecut pe pagina sau pentru a vizualiza un anumit clip, cat % din pagina a fost parcursa de vizitatori, cati % din vizitatori au ramas pe o pagina mai mult de x secunde.

In marketing digital exista de asemenea mai mult control personal si mai multa flexibilitate cand este vorba de bugetul de promovare, de schimbarea unei strategii sau a unei reclame, de alegerea brandurilor sau a site-urilor unde vor aparea reclamele. Poti opri, modifica, creste sau scadea diverse elemente ale campaniilor prin simpla apasare a unui buton. Oportunitatea majora adusa de modificarea rapida a reclamelor o reprezinta imbunatatirea ratei de conversie.

Marketingul digital a adus si o mai mare usurinta in extinderea unei afaceri la nivel global, si a permis companiilor sa comunice direct cu clientii si sa primeasca feedback in timp real.

Toate aceste avantaje, dar in special pretul mai mic si eficienta reclamelor, permit firmelor mai mici sa concureze cu branduri mari, echilibrand astfel sansele de reusita.

 

Care sunt dezavantajele marketingului digital?

La polul opus, exista si dezavantaje si provocari atunci cand vorbim de marketing digital:

  • Suprasaturarea cu reclame de marketing digital. Stim cu totii ca uneori trebuie sa navigam printre reclame pentru a vedea continutul care ne intereseaza.
  • Utilizarea de ad-blockere care impedica reclamele in a fi afisate, afectand astfel venitul publicatiilor care castiga din vizualizarile lor, si conducand la introducerea de abonamente platite pentru accesarea continutului digital anterior afisat gratuit.
  • O prezenta online pe o platforma externa companiei implica riscul de a pierde datele si audienta de acolo, daca platforma decide sa se inchida sau isi modifica modul de functionare
  • Atacurile cibernetice pot conduce la virusarea site-urilor, sau scurgerea datelor private stocate digital precum parole, ceea ce poate afecta reputatia brandului si increderea clientilor.
  • Reglementarile precum utilizarea datelor cu caracter personal si publicitatea online se pot schimba, afectand modul in care companiile isi pot desfasura activitatea online si tipul de marketing digital.

Pentru a minimiza riscurile asociate cu marketingul online, este important sa adoptam o abordare responsabila si sa implementam strategii solide.

 

Tipuri de digital marketing

Cele mai comune tipuri de marketing digital si canalele implicate in fiecare dintre ele, sunt:

SEM

SEM (Search Engine Marketing) este o forma de marketing digital care implica promovarea pe motoarele de cautare, cum ar fi Google – cel mai vizitat site si motor de cautare din lume. Cum paginile de rezultate Google se impart in rezultate platite si rezultate organice, iar promovarea in rezultatele organice are numele de SEO (vezi punctul 2), de obicei prin SEM se face referire ori la publicitatea platita pe Google, ori la ambele forme de promovare.

Daca ne referim la SEM ca forma de publicitate platita, aceasta permite afacerilor sa afiseze reclame catre audiente specifice pe baza termenilor de cautare, demografiei si a altor factori, si poate fi o forma de publicitate rentabila, deoarece afacerile platesc doar atunci cand cineva da clic pe anunturile lor (de unde termenul PPC – pay per click – vezi punctul 4) . Acest lucru inseamna ca afacerile care folosesc acest tip de digital marketing pot controla costurile de publicitate si pot obtine un randament mai bun al investitiei.

SEO

SEO este un acronim ce vine de la search engine optimization. O definitie a SEO ar fi procesul de imbunatatire al paginilor web astfel incat motoarele de cautare precum Google sa le gaseasca relevante pentru anumite expresii si sa le arate in primele rezultate organice (gratuite).

Foarte multi dintre cei care folosesc motoarele de cautare nu cauta rezultate mai departe de prima pagina, folosesc digital ad blockere sau ignora rezultatele platite, de aceea este important ca site-ul sa se regaseasca in rezultatele returnate de Google pe prima pagina si mai ales in primele rezultate, la cautari din domeniul afacerii. In plus, intentia celor care cauta servicii si produse pe motoarele de cautare este mult mai apropiata de pasul de achitie decat pe alte canale si platforme online, de acees este un tip foarte important de marketing digital.

SEO On-page reprezinta toate acele lucruri ce trebuie schimbate sau adaugate la o pagina web pentru a ii creste sansele de pozitionare pe Google in prima pozitie organica. In timp ce SEO Off-page se refera la actiuni in afara paginilor vizate de optimizare, adica pe alte site-uri, in special prin obtinerea de linkuri.

ASO

ASO (App Search Optimization) este o strategie de marketing digital care se concentreaza pe optimizarea aplicatiilor mobile pentru motoarele de cautare din magazinele de aplicatii precum Google Play sau Apple App Store. ASO ajuta aplicatiile mobile sa apara in primele rezultate ale cautarilor pentru cuvintele cheie relevante si sa isi imbunatateasca vizibilitatea in magazinele de aplicatii. Intrucat numarul de descarcari ale unei aplicatii este direct legat de numarul de persoane care o gasesc si o instaleaza, ASO este un tip de digital marketing pe care orice dezvoltator de aplicatii mobile care doreste sa atraga un public mai larg si sa creasca numarul de descarcari ale aplicatiei sale ar trebui sa se concentreze.

PPC Marketing

PPC (Pay Per Click) Advertising este o forma de marketing digital de tip publicitate digitala, in care advertiserii platesc pentru fiecare clic pe un anunt plasat pe un motor de cautare sau pe o platforma de social media. PPC este important deoarece ofera un control precis al costurilor publicitare si poate ajuta la atragerea traficului de calitate catre un site web sau o pagina de destinatie. Prin plasarea de anunturi relevante pentru cuvintele cheie relevante, PPC poate ajuta la imbunatatirea calitatii traficului si la cresterea ratei de conversie.

Social Media Marketing

SMM sau Social Media Marketing se refera la promovarea unei afaceri sau a unui brand prin intermediul platformelor de socializare precum Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, LinkedIn samd. Platformele de Social Media ofera oportunitati de a ajunge la o audienta vasta si de a interactiona cu aceasta intr-un mod personalizat. Sedia Marketing ca tip de marketing digital, poate ajuta la construirea unei comunitati de fani loiali, la cresterea notorietatii brandului, la descoperirea produselor si a serviciilor si la cresterea traficului si a vanzarilor.

Email Marketing

Email Marketing este o forma de marketing digital care implica trimiterea de mesaje comerciale prin e-mail catre un grup de persoane. Email Marketing-ul poate ajuta la cresterea angajamentului si a fidelitatii clientilor si la generarea de noi lead-uri. De asemenea, este o modalitate eficienta si economica de a trimite mesaje personalizate si relevante unui public tinta. Prin utilizarea subiectelor de email concise si captivante pentru a creste rata de deschidere si includerea de CTA-uri clare si bine plasate pentru a incuraja click-urile si conversiile, email marketing poate fi unul din cele mai eficiente canale de digital marketing.

Remarketing

Remarketing se refera la afisarea de anunturi pentru produse sau servicii catre utilizatorii care au vizitat anterior un site sau o pagina de destinatie, dar poate nu au finalizat o achizitie sau o actiune dorita. Remarketing-ul este important ca tip de marketing digital deoarece ajuta la cresterea ratei de conversie prin reconectarea cu vizitatorii anteriori si prin incurajarea acestora sa revina si sa finalizeze achizitia, sau prin prezentarea de alte produse complementare celui deja achizitionat samd.

Affiliate Marketing

Affiliate Marketing este o forma de marketing digital in care un comerciant plateste un comision unui afiliat pentru fiecare vanzare generata prin link-ul de afiliere al afiliatului. Afiliatii pot fi bloggeri, influenceri sau alte site-uri web care promoveaza produsele sau serviciile unui comerciant. Affiliate Marketing-ul este important pentru comercianti deoarece ofera o modalitate eficienta de a promova produsele sau serviciile lor prin intermediul unor parteneri de afaceri cu audiente similare. De asemenea, este important pentru afiliati, care pot castiga venituri suplimentare prin promovarea produselor sau serviciilor altora catre audientele lor.

AI Marketing

AI Marketing se refera la utilizarea inteligentei artificiale si a altor tehnologii avansate pentru a imbunatati eficienta campaniilor de digital marketing. AI Marketing-ul ca marketing digital poate ajuta la: identificarea tendintelor si comportamentelor de cumparare, personalizarea mesajelor de marketing, imbunatatirea experientei clientilor, crearea de continut, generarea de cod pentru site-uri sau aplicatii mobile si multe altele.

CPA Marketing

CPA Marketing (Cost Per Action Marketing) este o alta forma de marketing digital de tip publicitate digitala, in care advertiserii platesc numai atunci cand un utilizator efectueaza o actiune specifica, cum ar fi o achizitie, completarea unui formular sau descarcarea unui document. La fel ca PPC, CPA Marketing-ul ofera un control precis al costurilor publicitare si poate ajuta la indeplinirea obiectivelor afacerii cu un cost redus.

Inbound Marketing

Inbound Marketing se refera la o abordare de marketing digital care se concentreaza pe atragerea clientilor prin continut valoros, in locul publicitatii. Inbound Marketing-ul este important deoarece poate ajuta la cresterea credibilitatii si a autoritatii brandului prin oferirea de continut util si educativ pentru clienti.

Content Marketing

Content Marketing se refera la crearea si distribuirea de continut valoros si relevant pentru a atrage si fideliza audienta. Content Marketing-ul este important ca metoda de marketing digital deoarece poate ajuta la cresterea vizibilitatii si a credibilitatii brandului, la crearea unor relatii durabile cu clientii si la imbunatatirea ratei de conversie.

Online PR

Online PR se refera la gestionarea imaginii si reputatiei online a unei afaceri prin intermediul relatiilor publice digitale. Online PR-ul ajuta la imbunatatirea vizibilitatii si credibilitatii afacerii, la crearea de relatii cu influenceri si jurnalisti online si la imbunatatirea comunicarii cu publicul.

Marketing Automation

Marketing Automation este o strategie de marketing digital care utilizeaza software-uri specializate pentru a automatiza si optimiza campaniile de marketing. Prin intermediul acestei tehnologii, companiile pot automatiza procesele repetitive si pot personaliza mesajele de marketing pentru fiecare client in parte, astfel incat sa obtina o experienta cat mai relevanta si personalizata. Marketing Automation este important pentru companiile care doresc sa isi optimizeze procesele de marketing si sa isi creasca eficienta. Prin automatizarea proceselor de marketing, companiile pot economisi timp si resurse, pot imbunatati conversiile si pot creste loialitatea clientilor.

Video Marketing

Video Marketing este un tip de digital marketing care implica utilizarea de continut video pentru a promova produsele si serviciile unei companii. Aceasta strategie poate include diferite tipuri de continut video, cum ar fi reclame video, videoclipuri explicative sau alte prezentari video. Video Marketing ofera o modalitate mai atractiva si interactiva de a prezenta informatii despre produsele sau serviciile unei companii. De asemenea, video-urile pot fi usor distribuite si impartasite pe platformele de social media, ceea ce le face o modalitate eficienta de a creste vizibilitatea si de a ajunge la un public mai larg. In plus, continutul video are un potential mare de a construi si de a intari conexiunile emotionale cu clientii, ceea ce poate duce la o crestere a loialitatii si a veniturilor.

 

Ce este mixul de marketing?

Mixul de marketing reprezinta o serie de decizii si tactici prin care o companie creeaza valoare pentru fiecare segment de piata prin intermediul preturilor, serviciilor, canalelor de distributie si promovarii. Pe langa cei 4 P (produs, pret, promovare si plasare), in prezent, mixul de marketing a fost extins cu trei elemente aditionale: personalul, procesele si proba (physical evidence).

Este important de mentionat faptul ca mixul de marketing reprezinta o colectie de variabile care pot influenta cererea si performanta de marketing, chiar daca nu sunt sub controlul departamentului de marketing. In acest sens, este considerat ca mixul de marketing ar trebui sa fie numit mix de business, deoarece reprezinta o serie colectiva de decizii de business in ceea ce priveste ceea ce o companie poate oferi si cum poate concura pentru consumatori.

Mixul de marketing este un instrument esential de planificare si de decizie in marketing digital si poate fi adaptat in functie de circumstante.

 

Ce este cross-channel marketing?

Cross-channel marketing se refera la strategia de a utiliza mai multe canale de marketing pentru a ajunge la clienti si a le oferi o experienta consistenta si personalizata, indiferent de canalul pe care il utilizeaza. Aceasta poate include canale precum site-uri web, email marketing, retele de socializare, mesagerie instantanee, publicitate online, precum si canale offline, cum ar fi afise publicitare, televiziune si radio.

In timp ce mixul de marketing se concentreaza pe combinarea elementelor de marketing pentru a ajunge la clienti, cross-channel marketing este o strategie pentru a utiliza canale multiple pentru a ajunge la clienti si a le oferi o experienta coerenta si personalizata. Cross-channel marketing poate fi vazuta ca o extensie a mixului de marketing, deoarece implica utilizarea tacticilor din mixul de marketing pe mai multe canale pentru a ajunge la clienti si a-i mentine loiali.

In general, mixul de marketing este un concept mai general care descrie combinatia de tactici si instrumente de marketing, in timp ce cross-channel marketing este o strategie specifica care se concentreaza pe utilizarea mai multor canale pentru a ajunge la clienti si a le oferi o experienta coerenta si personalizata. Cu toate acestea, cele doua concepte sunt adesea utilizate impreuna in practica de marketing, deoarece o strategie cross-channel eficienta implica utilizarea unei combinatii adecvate de tactici din mixul de marketing pe diferite canale.

Companiile de succes inteleg ca in 2023 ar trebui sa faca digital marketing pe mai multe canale pentru a creste, prin metode organice sau platite, ca programmatic advertising.

 

Ce inseamna KPI in online marketing?

KPI este prescurtarea de la Key Performance Indicator, un termen utilizat in digital marketing pentru a masura performanta unei campanii sau a unei strategii de marketing. KPI-urile sunt utilizate pentru a urmari si evalua succesul unei campanii, astfel incat sa se poata lua decizii informate in ceea ce priveste optimizarea si imbunatatirea rezultatelor.

KPI-urile sunt de obicei selectate in functie de obiectivele de afaceri si de marketing. De exemplu, daca obiectivul unei campanii de marketing digital este cresterea traficului pe site, KPI-urile ar putea include numarul de vizitatori unici, rata de abandon a paginilor sau durata medie a sesiunii. Daca obiectivul este cresterea vanzarilor, KPI-urile ar putea include rata de conversie, valoarea medie a comenzilor sau costul de achizitie a clientului.

In general, KPI-urile ar trebui sa fie specifice, masurabile, relevante si limitate in timp. Alegerea KPI-urilor potrivite este esentiala pentru a monitoriza si evalua eficienta unei campanii sau strategii de marketing digital si pentru a lua decizii informate in ceea ce priveste urmatoarele etape ale campaniei. Prin urmare, este important sa se identifice KPI-urile corecte, sa se stabileasca obiective realiste si sa se monitorizeze si sa se raporteze performanta in mod regulat.

 

Care sunt cele mai bune strategii de marketing digital?

In general, cele mai bune strategii de marketing digital sunt cele care combina continut de calitate, experienta personalizata si utilizarea eficienta a tehnologiei pentru a livra mesajul corect, la momentul potrivit si prin canalul potrivit.

Cercetarile pe tema identifica cateva dintre cele mai eficiente strategii de marketing digital ca fiind:

  • Cresterea traficului organic prin SEO si continut relevant si util
  • Utilizarea social media pentru a construi comunitati si a interactiona cu clientii
  • Content marketing, si in special video marketing-ul, din ce in ce mai important in ultimii ani
  • Influencer marketing, foarte eficient in construirea de relatii autentice cu publicul
  • E-mail marketing-ul, prin mesaje relevante si personalizate care liste segmentate

Exista deci multe strategii de marketing digital eficiente, iar alegerea lor depinde de obiectivele afacerii si de publicul tinta. O singura strategie nu va functiona pentru toate afacerile. Pentru a obtine cel mai bun rezultat, este important sa se testeze mai multe strategii si sa se ajusteze in mod continuu in functie de feedback-ul utilizatorilor si de performanta campaniilor.

 

Cu ce se ocupa un digital marketer?

In functie de tipul jobului, un specialist in marketing digital se poate concentra pe anumite canale sau pe toate, iar in functie de dimensiunea echipei, poate avea de aemenea si rol de coordonator pentru diversi alti specialisti.

 

Cu ce se ocupa un Specialist SEO?

Un specialist SEO se ocupa de optimizarea site-urilor pentru mai multi vizitatori, clienti si o pozitie mai buna pe Google.

Aduce imbunatatiri, prin diverse tehnici de optimizare, pentru ca ele sa fie mai bine indexate si cotate in rezultatele motoarelor de cautare, precum Google.

Atributii:
– analizeaza site-urile clientilor si ale competitorilor
– descopera si testeaza tehnici de optimizare a site-urilor
– face cercetari de cuvinte cheie si strategii de crestere a traficului
– creeaza continut original pentru a creste numarul de vizitatori
– construieste linkuri care sa propulseze popularitatea site-urilor.

Specialistul SEO raspunde Managerului de Marketing Digital cu privire la pozitia site-ului in rezultatele motoarelor de cautare, respectiv a traficului generat si a calitatii lui.

Un SEO coordoneaza echipa de Copywriteri si Linkbuilderi, si comunica deseori cu programatorul – pentru implementarea schimbarilor necesare la site-uri, PR-ul – pentru ajutor in construirea de linkuri prin comunicatele de presa, specialisti PPC si specialisti Social Media – privind atragerea de trafic pe site.

 

Cu ce se ocupa un Specialist Social Media?

Un Specialist Social Media este responsabil cu managementul continutului pentru platformele sociale.

Acesta creeaza sau coordoneaza dezvoltarea continutului precum si activitatile ce tin in marketing digital de promovarea in comunitatile online.

Atributii:
– planifica promovarea pe toate platformele social media
– supravegheaza respectarea calendarului editorial (postari articole, status-uri, discutii)
– angajeaza si asigura pregatirea echipei responsabila cu promovarea in social media
– aduce recomandari pentru cresterea vanzarilor in urma analizei rezultatelor campaniilor in social media.

Specialistul de Social Media raspunde Directorului de Marketing Online cu privire la succesul campaniilor realizate si vanzarile generate in Social Media.

Coordoneaza adeseori copywriterul – pentru crearea de postari sociale, articole, graphic designer-ul – pentru crearea de imagini si programatorul – pentru social icons, aplicatii samd.

 

Cu ce se ocupa un Specialist PPC?

Un Specialist PPC creeaza reclame eficiente, folosind platforme ca Google Ads si Facebook Business Manager.

Dezvolta si optimizeaza campanii de marketing digital platite per click, folosind platforme precum Google Ads, Facebook Business Manager si altele, cu scopul de a creste vizibilitatea, traficul si mai ales conversiile site-urilor.

Atributii:
– dezvolta campanii si anunturi de promovare pay per click
– analizeaza campaniile competitorilor pentru a identifica oportunitati
– face cercetari de cuvinte cheie, testeaza si analizeaza rezultatele campaniilor
– imbunatateste scorul de calitate pentru a reduce cheltuielile.

Specialistul PPC raspunde Managerului de Marketing Online cu privire la programele de publicitate platita, compunerea lor si rezultatele generate.

Il are ca subordonat pe PPC Junior si colaboreaza deseori cu programatorul – pentru imbunatatirea paginilor pe care ajung vizitatorii care au dat click pe reclame, specialistul SEO – privind oportunitati si necesitati de crestere a traficului, si cu account-ul – pentru campanii noi in functie de interesul clientului.

 

Cu ce se ocupa un Copywriter?

Un Copywriter scrie texte pentru site-uri, newslettere, reclame, precum si advertoriale.

Responsabil cu realizarea de continut scris, corect, original si orientat spre rezultate, pentru materialele promotionale si canalele de marketing online, ce necesita text.

Atributii:
– contribuie cu idei privind denumirea de produse noi si realizarea de materiale de promovare
– pregateste texte pentru newslettere, ghiduri si pagini de prezentare ale site-urilor
– traduce si rescrie creativ prezentari de produse pentru site-urile de e-commerce
– cerceteaza preferintele audientei si textele competitorilor
– instruieste si ajuta colegii ale caror activitati implica realizarea de continut scris.

Copywriterul raspunde Managerului de Content Writing, Managerului de Marketing Digital si Specialistului SEO, privind realizarea de continut, calitatea si rezultatele lui.

Coordoneaza Copywriterul Junior si lucreaza adeseori cu graphic designer-ul (art director-ul, dupa caz), si lucreaza indeaproape cu specialistul SEO si account managerul pentru a produce continut eficient, conform nevoilor clientului sau firmei.

 

Cu ce se ocupa un Specialist in Web Analytics?

Un Specialist in Web Analytics se ocupa de implementarea, analiza si raportarea datelor din mediul digital.

Acesta ofera pe baza analizei datelor platformelor si canalelor web, insight-uri care ajuta la indeplinirea obiectivelor companiei, si realizeaza rapoarte pentru monitorizare si decizii.

Atributii:
– asigura implementarea si functionarea corecta a uneltelor specifice
– creeaza rapoarte care sa ajute la monitorizarea performantelor campaniilor de marketing digital
– realizeaza setarile necesare pentru crearea de audiente specifice
– implementeaza solutii pentru rezolvarea bug-urilor de tracking
– ajuta la identificarea trendurilor dar si a anomaliilor legate de audientele online.

Specialistul in Web Analytics raspunde Managerului de Marketing Online cu privire la colectarea si prezentarea datelor, si imbunatatirea performantei rezultatelor generate.

Coordoneaza Juniorii in Web Analytics si lucreaza adeseori cu programatorii pentru implementari de cod, si cu Specialistii PPC pentru creearea de audiente.

 

Cu se ocupa un Manager de Marketing online?

Un Manager de Marketing Online dezvolta si urmareste realizarea strategiilor si campaniilor de promovare online.

Dezvolta si urmareste realizarea campaniilor de promovare, planuieste, coordoneaza si supravegheaza activitatile echipei de digital marketing si de vanzari online.

Atributii:
– creeaza planul de promovare pe toate canalele de marketing online
– coordoneaza activitatile ce tin de promovarea online (SEO site-uri, reclame, newslettere)
– planifica si negociaza achizitionarea de spatii publicitare, in lipsa unui Media Planner
– angajeaza si asigura pregatirea echipei de digital marketing si vanzari
– aduce recomandari in urma cercetarilor de piata si analizelor datelor si rapoartelor web.

Managerul de Marketing Online raspunde Directorului de Marketing sau Directorului companiei cu privire la succesul campaniilor realizate online, vanzarile generate si a reputatiei online.

Managerul coordoneaza echipa de SEO, Copywriteri, specialisti PPC, specialisti Social Media si comunica deseori cu programatorul, graphic designer-ul, PR-ul si specialistul in Web Analytics, privind realizarea activitatilor de promovare online.

 

Despre viitorul marketingului digital

Digital marketing se va concentra in continuare pe personalizare si experienta utilizatorului, pentru a imbunatati conversiile si fidelizarea clientilor. Aceasta inseamna ca tehnologiile precum inteligenta artificiala, machine learning si big data vor juca un rol din ce in ce mai important in orice tip de marketing digital.

In al doilea rand, ne putem astepta la o crestere a utilizarii platformelor sociale noi si a influencerilor, care vor continua sa joace un rol important in marketing digital, in promovarea produselor si a serviciilor. In plus, se va pune o mai mare presiune asupra brandurilor pentru a fi autentice si transparente in comunicarea lor cu clientii.

In al treilea rand, putem spune ca viitorul marketingului digital va continua sa fie influentat de evolutiile tehnologice si de nevoile clientilor, care vor continua sa evolueze in functie de contextul social si economic. Pentru a fi relevanti si eficienti, specialistii in marketing digital trebuie sa ramana in pas cu aceste schimbari si sa adopte strategii si tactici care sa le permita sa se adapteze la noile conditii.