Trenduri PPC 2020
Industria de Pay Per Click e în continuă schimbare, iar cei care lucrează în domeniu știu cât de adevărat este mesajul “Adapt or die”. Automatizarea campaniilor, creșterea concurenței (implicit a costurilor) și restricțiile de tracking sunt doar câteva dintre subiectele dureroase pentru cei care lucrează în domeniu de mai mulți ani. Însă nu trebuie neapărat să fie așa.
Care sunt trendurile de PPC în 2020 și cum le putem folosi în favoarea noastră?
1. Creșterea competiției și a CPC-ului pe rețeaua de search
Un trend bazat mai mult pe logică decât pe presupuneri este creșterea naturală a numărului de competitori intrați în licitații și automat, creșterea CPC-ului cuvintelor-cheie.
Graficul numărului de căutări anuale indică o creștere temperată sau chiar o stagnare a volumului de căutări pe Google în ultimii ani. Ceea ce înseamnă că vom avea mai mulți competitori care licitează pe același număr de cuvinte cheie.
Cum ne pregătim? Dacă vrem să ne păstrăm nivelul de trafic din paid search, atunci ar fi bine să ne ajustăm bugetele pentru 2020. Iar dacă suntem deschiși la soluții pe termen lung, ar trebui să explorăm și alte modalități de achiziție de clienți – campanii pe rețeaua de display (cu focus pe video), content marketing, influencer marketing și crearea unor servicii de customer care de excepție, acestea transformând clienții în ambasadori neplătiți ai brandului.
2. Automatizările și inteligența artificială
Da, știm. Toată lumea vorbește despre automatizări și AI, dar puțini știu ce să facă cu ele. Nu tot ce este automatizat e mai eficient, la fel cum nu tot ce e gândit și aplicat de către oameni e mai bun.
Taskurile repetitive, care nu aduc extra valoare muncii noastre, sunt primele pe care ar trebui să le delegăm către prietenii noștri, roboții. Cum putem face asta?
- Există deja multe tipuri de campanii automatizate și opțiuni de licitare smart. Recomandarea noastră ar fi să le testați înainte de a decide să le adoptați pe termen lung. Cum? Prin crearea unui experiment în care să ruleze în paralel 2 campanii cu strategii diferite (de exemplu, Target Impression Share versus Manual CPC).
- În Google Ads avem posibilitatea de a instala scripturi care să ne ajute la controlul rapid al bugetelor, indicatorilor importanți sau a linkurilor 404 de pe site. Aici o listă cu cele predefinite, gata de urcat în cont.
- Ceva mai puțin complicate sunt regulile automate, care ne ajută să ținem sub control aspecte importante ale campaniilor de Google Ads.
- În cazul campaniilor pe Facebook, ne folosim de regulile automate specifice platformei.
- Pe piață există mai multe tool-uri care se folosesc de AI pentru a lua decizii în locul nostru. Nu toate aduc valoare, așa că trebuie să învățăm să le recunoaștem pe cele cu adevărat relevante pentru noi. Câteva exemple de testat: Optmyzr, Adalysis, Ad Espresso.
3. Focus pe optimizarea ratei de conversie a site-ului
Dacă până acum, optimizarea ratei de conversie era ceva nice to have, din 2020 ar trebui să devină obligatorie pentru cei care își doresc să crească/să nu fie depășiți de competiție. Ne putem folosi de tool-uri ca Omniconvert, Hotjar sau Google Optimize pentru a crește pe zona asta.
Însă mai mult decât optimizarea ratei de conversie, atenția noastră trebuie îndreptată către etapa de după conversie, și anume, optimizarea experienței clienților. Înainte de a veni cu obiecții legate de faptul că acest obiectiv nu e responsabilitatea celui care se ocupă de PPC, să nu uităm că task-urile pur PPC-iste se diminuează treptat, pe măsură ce automatizările avansează. Astfel că dobândirea unei priviri de ansamblu, gândirea strategică și o minte deschisă (și curioasă) vor fi cele mai râvnite abilități ale unui specialist PPC.
4. Google Data Studio
Data Studio este un tool folosit pentru a crea rapid (și frumos) rapoarte personalizate în funcție de obiectivele urmărite de fiecare client.
Cu fiecare update, apar noi funcționalități care ne ajută sa analizăm datele mai în profunzime, putând astfel să ajungem la concluzii relevante pe care le-am fi descoperit mai greu dacă ne-am fi folosit doar de Excel. Printre opțiunile oferite de Data Studio – colectarea datelor din peste 180 de surse (servicii Google și platforme partnere), template-uri de raportare, modelare date, formatare condițională și multe altele.
Pe lângă avantajul major al eficientizării timpului de lucru, scade și riscul erorilor cauzate de adăugarea manuală a datelor. Pentru începători, există chiar și un curs gratuit oferit în cadrul Analytics Academy.
(Credits: Multumim trainerului nostru Catalina Maruster pentru acest articol Debordant.)