Cum influenteaza Inteligenta Artificiala Marketingul Online?

In ultimii ani cresterea capacitatii de procesare si a volumului de date colectate a facut posibila o noua abordare pentru programarea de AI: Deep Learning.

Ce este Deep Learning? 

Este o metoda de programare prin care modul de functionare al creierului uman este aproximat de diverse straturi de neuroni artificiali, care asemenea celor naturali au diverse functii si legaturi intre ei, asemenea axonului si dendritelor care transmit rezultatele intre neuroni.

Spre deosebire de programarea clasica in care porneam de la Input, scriam programul care genera Outputul, retelele neuronale pornesc de la Input si Output si genereaza “programul”.

Desi nu poate face tot ce facem noi, AI-ul face deja anumite sarcini mai bine ca noi, cum ar fi sa estimeze trenduri si valori bazate pe date existente.

Daca vrei sa intelegi vizual cum functioneaza deep learning poti intra pe site-ul Google Playground.

Impactul acestui nou mod de programare este atat de mare incat Google vrea sa se rebranduiasca ca o companie de Machine Learning.

Cum influenteaza Deep Learning si Inteligenta Artificiala Marketingul Online?

Datorita faptului ca AI-ul are nevoie de un volum mare de date, in momentul de fata este game changing doar pentru companiile mari.

Google foloseste Machine Learning pentru a recomanda clipuri pe Youtube, pentru a initia convorbiri telefonice, pentru a imbunatati Google Translate, dar si pentru a intelege ce vor de fapt utilizatorii atunci cand scriu in casuta de cautare o fraza foarte lunga.

Incep sa apara insa aplicatii AI si pentru firmele mai mici.

AI-uri care generează conținut și imagini:

ChatGPT este un AI dezvoltat de OpenAI care a fost antrenat pe miliarde de cuvinte si fraze, poate sa va dea idei despre ce continut sa scrieti, idei de text pentru promovarea produsului etc. Citeste aici mai multe despre cum ajuta ChatGPT la SEO.

Un alt produs de la OpenAI, DALL E 2, este foarte util cand aveti nevoie de idei de design, poate genera imagini bazate pe o descriere, ca idei de design bannere sau de website design. Imaginile generate trebuie ajustate, dar pot fi o bună start.

MidJourney si Stable Diffusion sunt, de asemenea, generatoare bune de imagini. Ele pot fi utilizate impreună cu ChatGPT, puteți lua descrierea din ChatGPT și o inserati într-un AI generator de imagini.

Acest lucru a dus la o dezbatere acum daca arta generată de AI este arta, artistii organizand proteste împotriva artei generate de AI.

Va recomandăm sa incercati aceste instrumente si sa gasiti modalitati in care va pot ajuta sa imbunatatiti creativitatea si productivitatea.

Chatboti

Desi firmele nu prea folosesc chatboti, conform unui studiu efectuat de Facebook Messaging Survey, 53% dintre consumatori spun ca ar cumpara mai degraba de la o firma cu care pot comunica prin chat, si 63% spun ca trimit mai multe mesaje azi diverselor branduri decat trimiteau acum 2 ani.

Chatbotii bazati pe AI sunt inca la inceput si foarte greu de folosit in practica. Microsoft a facut in 2016 un chatbot pentru Twitter numit Tay care urma sa invete din convorbirile cu oamenii. Acest experiment a degenerat rapid insa dupa ce un grup de utilizatori troli l-au invatat sa fie rasist.

Exista insa solutii hibride intre AI si botii clasici de tip “if-then” care pot surprinde in mod placut utilizatorii. Acest gen de chatbot este dezvoltat de IBM si se numeste Watson. Acesta permite analiza sentimentelor clientilor din review-uri, tweet-uri, mailuri dar si text.

Unii din voi ati interactionat deja cu RezistOn, robotelul nostru ce raspundea la mesajele primite prin mesageria Facebook a paginii Cursuri Make It Academy, si care va astepta la orice ora din zi sau din noapte sa va indrume spre cursurile care vi s-ar potrivi cel mai bine. Uneltele AI insa apar si dispar, sau sunt initial gratuite si apoi pun costuri prea mari, astfel ca RezistOn nu mai este acum dar pot fi gasite oricand solutii similare.

Alte unelte de marketing online bazate pe Machine Learning

Companii precum AgileOne folosesc Machine Learning pentru a intelege si segmenta mai bine clientii in bazele de date.

MOZ foloseste Machine Learning pentru a extrage autorul unei pagini web in cadrul uneltei “Moz Content”.

Au aparut de asemenea si generatoarele de continut bazate pe Deep Learning cum ar fi Article Forge care, in 30 de secunde, poate scrie un articol bazat pe o expresie cheie introdusa de utilizator.

Cum functioneaza Article Forge? Citeste toate paginile de pe internet despre subiect si apoi scrie un articol 100% original pentru expresia cheie cautata. Calitatea articolului pentru utilizatorul uman nu este insa perfecta. In timp insa acest tip de unelte pot deveni foarte utile.

Zenbid optimizeaza campaniile Ads (AdWords) automat, marcheaza problemele si poate chiar crea Ad Grupuri noi cand considera ca este necesar.

Pave A.I. poate studia un raport Google Analytics si sa il compare cu alte peste 16 milioane de posibile combinatii pentru a identifica pe ce canale trebuie sa te focusezi si ce pagini ar trebui imbunatatite.

Noul Tool de la BuzzSumo numit Question Analyzer iti poate arata cele mai frecvente intrebari legate de un subiect, precum si locurile unde sunt intrebate online, practic o mina de aur pentru content writers si online marketeri.

Snov.io este un plugin pentru Chrome care are la baza tehnologia Blockchain si care a avut un ICO de curand. Snov.io iti permite sa extragi adrese de email din profilul de LinkedIn si din adresa unui site.

Desi AI este la inceput si multe unelte au destule probleme practice, este o tehnologie care trebuie urmarita cu atentie si care cu siguranta va creea industrii noi si va inlocui foarte multe din cele existente.

Citeste mai departe despre cum folosim blockchain pentru a oferi primele certificate securizate din Romania sau alege cursul pe care vrei sa il urmezi pentru a te pune la curent cu noutatile din marketingul online completand formularul de inscriere de pe coloana laterala sau din josul paginii.