Negocierea salariului – Cum stii ce marire de salariu sa ceri si cum sa negociezi

Cele mai multe persoane evita sa ceara o marire de salariu pe parcursul vietii lor profesionale. Din peste 160.000 de angajati chestionati intr-un studiu Payscale, aproape doua treimi nu au cerut niciodata o marire de salariu. Dar dintre cei care au facut pasul si au cerut mai multi bani, aproximativ 70% au raportat ca au primit un anumit tip de marire de salariu.

Deci, de obicei, curajul de a cere o marire de salariu merita efortul. In ciuda potentialelor obstacole cu care se confrunta angajatorii astazi, acestia isi doresc ca oamenii din echipa sa fie multumiti si recompensati pentru eforturile lor. In acest articol iti aratam cum sa te pregatesti foarte bine pentru o negociere, astfel incat sa obtii un salariu pe masura.

Momentul cel mai bun pentru a iti negocia salariul

Exista momente bune si mai putin bune pentru a cere o crestere salariala. Momentele bune sunt acelea cand inchei cu succes un proiect, cand preiei sarcini suplimentare, sau cand ai invatat lucruri noi si esti gata sa preiei si alte responsabilitati. Sansele de a primi o oferta cu un salariu mai mare cresc daca poti arata dobandirea de noi abilitati, si ca esti dispus sa investesti atat in evolutia ta, cat si in cea a companiei.

Momentele mai putin bune sunt cand compania trece printr-o perioada dificila (daca au existat restructurari, micsorari ale bugetelor), cand au loc evaluarile anuale si multi dintre colegi cer cresteri (incearca sa demarezi discutiile cu 3-4 luni inainte de evaluari), dar si finalul de an fiscal, care este o perioada incarcata (o perioada mai buna este finalul de an calendaristic).

Cum stii cat sa ceri – Documenteaza-te despre salarii

Este bine sa ai cat mai multe cifre la indemana in momentul in care incepi negocierea. Sa stii care este salariul mediu in functie de experienta si domeniul in care lucrezi, iar in acest sens te-ar putea ajuta:

– ghidul nostru de meserii, ce se primeste gratuit la abonarea la newsletter, in care ai trecuta media salariilor pentru joburile din marketing digital

– un comparator de salarii, precum Salario, unde poti vedea inclusiv in functie de oras care este media

– site-uri ca eJobs.ro, unde poti gasi joburi asemanatoare cu al tau care au public intervalul salarial

– site-uri ca undelucram.ro, unde poti gasi salarii publicate de oameni cu o functie similara

– grupuri de specialisti in resurse umane pe retelele de socializare care iti pot oferi informatii

– sau poti sa intrebi direct colegi cu experienta sau alte persoane de pe retele profesionale

Tine cont ca media salariului poate creste daca ai abilitati sau calificari suplimentare, dar si in functie de dimensiunea companiei, industrie si locatie.

Nu face greseala de a porni discutia chiar de la suma pe care doresti sa o obtii la finalul discutiei. Lasa loc de negociere. In cel mai bun caz vei obtine mai mult decat sperai.

S-ar putea sa nu te simti confortabil sa ceri mai multi bani, mai ales daca esti la inceput de drum, dar asta nu inseamna ca nu e bine sa ceri. Astfel nu mai ramai cu impresia ca ai fi putut negocia o oferta mai buna.

Fa o lista cu ce ai realizat si ce mai ai inca de oferit

Sansele tale de a obtine o marire de salariu cresc cu cat managerul tau apreciaza mai mult munca ta. Daca pur si simplu indeplinesti asteptarile, dar nu le depasesti atunci te poti astepta probabil la o marire de salariu cam la nivelul inflatiei. Dar daca te afli in topul celor mai performanti oameni din echipa, sunt sanse mari ca managerul sa lupte pentru cresterea ta salariala din dorinta de a te retine in companie.

Din pacate, rezultatele tale la locul de munca nu vorbesc intotdeauna de la sine. Cand seful tau are mai multi angajati de gestionat si propriile sarcini de care sa se preocupe nu va observa mereu munca excelenta pe care o faci. Si tocmai de asta e crucial sa-ti documentezi realizarile in timp. Astfel, la o discutie cu managerul poti veni cu rezultate concrete, cuantificabile, argumente greu de combatut.

E important sa eviti limbajul confruntativ, precum „Merit un salariu mai mare!” sau „Ma platiti cu prea putini bani!”. Concentreaza-te pe cum ai contribuit la evolutia companiei, ce idei ai pentru a imbunatati activitatea, ce abilitati ai dezvoltat in ultima vreme si pe care le poti impartasi cu echipa cu care lucrezi.

Daca nu esti sigur ce ar trebui sa masori, vorbeste in avans cu seful tau despre indicatorii pe care ar trebui sa-i urmaresti. Iar dupa ce obtii aceste rezultate bune, gandeste-te cum ar trebui sa le prezinti intr-un mod cat mai eficient.

Asigura-te ca toata lumea cu care lucrezi iti cunoaste intentiile si implicarea. Cea mai valoroasa resursa in momentul in care vrei sa avansezi in cariera este relatia cu oamenii din jur, pentru ca, primul lucru pe care-l va face managerul va fi sa ceara feedback-ul lor.

Fii creativ si flexibil. Ia in considerare alte optiuni si beneficii aditionale

Exista si companii in care oricat ti-ai dori, este imposibil sa obtii o marire de salariu. Fie din cauza ca sunt implementate scheme anuale de crestere de la care managerii nu se pot abate ori pentru ca exista anumite tinte de atins si doar acestea sunt luate in considerare in cadrul evaluarilor periodice.

Un lucru demn de retinut atunci cand ceri o marire de salariu este ca nu ar trebui sa porti discutia pe ideea de totul sau nimic. Daca salariul de baza nu este negociabil poti cere bonusuri, beneficii sau un angajament pentru o crestere viitoare. Gandeste-te ce altceva ti-ai dori ca sa fii multumit de jobul tau. Poti sa ceri o zi suplimentara de concediu, participarea la diverse traininguri, program flexibil, masina firmei, lucru remote, sau implicarea intr-un proiect de interes pentru tine.

Pastreaza-ti optimismul. Daca solicitarea ta a fost respinsa nu inseamna ca nu vei putea creste niciodata salarial. Daca-ti vei prezenta intentia, s-ar putea ca superiorul tau sa ia in calcul candidatura ta cu prima ocazie in care exista un rol disponibil cu salariul pe care ti-l doresti.

Articol creat cu ajutorul colegilor nostri de la eJobs.ro – platforma nr. 1 in recrutare din Romania!

Te asteptam la MAKE IT ACADEMY si la cursurile de sine statatoare pentru a obtine rapid toate informatiile legate de marketing digital importante pentru tine, precum si diploma care atesta dobandirea de cunostinte.

Programul urmatoarelor cursuri cu locuri libere se gaseste in formularul de inscriere. din partea de jos si de pe coloana din dreapta a site-ului, Pentru mai multe informatii ne poti contacta la office@makeitacademy.com sau la 0764 118 196.