Trenduri Google Ads in 2023

De-a lungul anilor Google ne-a obisnuit cu numeroase schimbari in platforma de Ads, iar anul 2022 a adus multe noutati pentru cei care se promoveaza pe aceasta platforma. Ce ne aduce insa 2023?

Iata cateva trenduri pentru anul acesta din care te poti inspira pentru campaniile tale:

Performance Max e aici sa ramana

Noul tip de campanie care a generat multe discutii si intrebari anul trecut si care a inlocuit campaniile Smart Shopping va ramane un pilon principal in strategia de Google Ads, mai ales pentru magazinele online.

Performance Max este un tip de campanie care se afiseaza pe toate produsele Google – reteaua de cautare, Shopping, YouTube, Gmail, Google Maps,Google Discover, site-uri partenere Google in reteaua Display si motoare de cautare partenere. Ad-urile pot aparea ca reclame text, bannere, ad-uri de Shopping si video-uri; creste astfel importanta calitatii si relevantei imaginilor si a video-urilor urcate in campanii, pe langa texte bine targetate.

Se bazeaza mult pe un tracking corect setat, cu masurarea conversiilor si a valorii lor.

Tot mai multe automatizari bazate pe AI si machine learning

Machine learning devine din ce in ce mai puternic de la an la an si va fi integrat tot mai mult si mai bine in platformele de advertising, inclusiv Google Ads.

Daca acum cativa ani modificam manual bid-urile la fiecare cuvant cheie targetat si aveam posibilitati limitate in ceea ce priveste textele reclamelor, acum nu mai avem campanii fara strategii automate de bidding, care invata continuu din comportamentul userilor si datele disponibile in cont. Google a lansat deja si modalitati automate de crearea a ad-urilor pentru Search.

Insa ca un sistem automat sa functioneaza bine este nevoie de un input corect de date pe care sa se poata baza. De aceea tracking-ul si masurarea corecta a tranzactiilor, lead-urilor si a tot ce se intampla in site sunt obligatorii. In plus vor deveni tot mai importante audientele create, setup-ul si echilibrul intre tipurile de campanii folosite.

Creste importanta First party data

Daca regulile tot mai stricte legate de protectia datelor si a privacy-ului userilor in mediul online sunt benefice pentru cei vizati, pentru advertiseri urmeaza o perioada mai grea, pentru ca vor avea mai putine date in spate pentru ad-uri personalizate si cat mai bine targetate.

Insa exista totusi 2 facturi importanti care vin in ajutorul lor: machine learning + algoritmii Google ads de care am amintit mai sus si first party data.

First party data sunt acele date pe care un site le colecteaza in general precum adrese, numar de telefon etc. atunci cand clientul completeaza un formular, adrese de email ale userilor care isi fac cont, liste de abonati la newsletter etc. Aceste date pot fi folosite deja in conturile Google Ads pentru optimizarea campaniilor si o targetare buna a reclamelor si vor avea in rol major cand third-party data vor disparea.

E importanta insa monitorizarea si updatarea lor in perioadele urmatoare.

Campanii Video cu afisare de produse

Google vrea si incearca sa ofere o experienta de cumparare cat mai placuta si relevanta pentru useri, astfel ca a introdus o noua functionalitate pentru campaniile video din YouTube: impreuna cu reclama video se pot afisa si produse relevante din magazinul online pe care clientul da click si ajunge in site, unde le poate cumpara.

In 2023 vom vedea cu siguranta mai multe astfel de reclame care au mai mult focus pe vanzare fata de o reclama video clasica si scurteaza timpul pana la conversie pentru magazinele online.

Pentru mai multe informatii si ajutor personalizat in implementarea noilor functii, va invitam la urmatorul curs de Google Ads!